top of page

Mehmet Dağıstanlı Hakkında

1953 yılında Erzurum’da doğdu. İlkokulu, kendine has mimari yapısı ve tarihi eser sınıfına girdiği için koruması gerekirken, yavaş yavaş yıkılmasına göz yumulan, Mahallebaşı semtinin güzel eserlerinden biri olan Gazi İlk Okulu’nda okudu. İlk kez Aşık Veysel’i bu okulda gördü ve dinledi.

 

Liseyi, fevkalade öğretmenlerin görev yaptığı ve her türlü etkinliğin; tiyatro, resim, halk oyunları, bilgi yarışmaları, spor müsabakalarının aksatılmadan yapıldığı Erzurum Erkek Lisesi, Edebiyat Bölümünde bitirdi. Bir süre eskrim yaptı. Güzel sanatların her dalı; tiyatro, resim, edebiyat, şiir türlerinde eserler verdi. Elazığ, Kars, Erzurum Halk oyunlarında çalıştı. İstanbul Tatbiki Güzel Sanatlar Akademisi ve Ankara Konservatuarı Tiyatro Bölümünde okumayı denedi, sonra öğretmen yetiştiren Kazım Karabekir Eğitim Enstitüsü Türkçe Bölümü’ne devam etti. Okulu bitirip Diyarbakır’da öğretmenliğe başladı.

 

50. Yıl Orta Okulu ve Nene Hatun Kız Lisesinde Edebiyat Öğretmenliği yaptıktan sonra askerlik görevini Doğubeyazıt’ta tamamlamış ve İstanbul-Üsküdar Örnek Lisesine tayin olmuştur. Kandilli Kız Lisesi’nde öğretmenliğine devam ederken, Marmara Üniversitesi Eğitim Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü’nü bitirmiştir. Kadıköy Kız Lisesi’nde çalışıp, bir süre yöneticilik yaptıktan sonra emekli olmuştur. Katıldığı sosyal etkinliklerden çok  sayıda ödül almış, ‘Yılın Öğretmeni’ seçilmiştir. Emekli olduktan sonra Mimar Sinan Güzel Sanatlar Lisesinde çalışmıştır. 

2016 yılında yazar- şair- düşünür ve Kadıköy İlçesi Milli Eğitim Müdürlüğünde Şube Müdürü olan Gürşen Kafkas ve sanatçı arkadaşlarıyla “EĞSAD” Eğitimci Sanatçılar Derneği’ni kurmuştur. Kurucu Başkanlık yaptığı dernekte halen dernek başkanlığını görevini yürütmektedir.

Sivil toplum kuruluşlarından İstanbul Erzurumlular Vakfı, İSTAD- İstanbul Türkiye-Azerbaycanlılar Derneği, TÜKO-DER Tüketiciler Derneği, Kadıköy Türk Ocakları, Anadolu İrfan Otağı derneklerinde faaliyet göstermektedir. HÜRSES, Erzurum Sevdası Dergisi, Sivas Postası, Türk Dünyası Araştırmaları Vakfı Tarih Dergisi’nde makaleleri yayınlanmaktadır.

Bestelenen ve ödül alan şiirleri vardır. İstanbul Büyük Şehir Belediyesinin hazırladığı "Fethin 550. Yılında İstanbul Yazıları ve Şiirleri" antolojisinde şiirlerine yer verilmiştir. Yayınlanan kitaplarının tüm resimlerini kendisi yapmıştır. Yurt içinde muhtelif karma resim sergilerine ve uluslararası ‘Atatürk Portresi’ yarışmasına katılmıştır.

Türk Dili’nin dünyaca ünlü unutulmaz eseri Kaşgarlı Mahmut’un başyapıtı ‘Divan ü Lügat’it Türk’ adlı eserin yazılışını ve tesadüfen bulunuşunun senaryosunu yazmıştır. ‘Bir Hizmetçi Aranıyor’, ‘Büyük Ana’ ve ‘Sessiz Haykırış’ tiyatro oyunları yurt içinde çeşitli sahnelerde sergilenmiştir.

Öğrenciler için yazmış olduğu 'Anadolu Liselerine Hazırlık’, ‘Okullarda Anma ve Kutlama Günleri’ , ‘Masalistan’, ‘Masal Bahçesi’, ‘İz Bırakan Hikayeler’, ‘Öykü Demeti’, ‘Yaşamdan Öyküler’ ve 'İlk Alışveriş'  kitaplarının yanı sıra, 'Şiirle Yolculuk' isimli bir şiir kitabı vardır.

Ayrıca Osmanlı-Rus harbinin konu edildiği ‘Yanık Dere-Erzurum’  ve  Milli Mücadele kahramanlarımızdan Fatma Seher'in anlatıldığı 'Ben Kara Fatma' isimli romanları yayınlanmıştır.

Mehmet Dağıstanlı, 'Ben Kara Fatma' yı senaryo haline getirmiş, Erzurumlu Üsteğmen Kara Fatma’nın hayatının anlatıldığı tek kişilik tiyatro oyunu  olarak Tiyatro P.A.S tarafından sahnelenmiştir. Kara Fatma rolünü, İstanbul Büyük Şehir Tiyatro oyuncusu, Türk Kadınlar Birliği Beykoz Şube Başkanı, Tiyatro P.A.S Kurucu ve oyuncusu Sevtap Çapan canlandırmıştır.

Mehmet Dağıstanlı
bottom of page